HOME TIPS SKINCARE DRAMA DASHBOARD

Monday, 13 January 2014

Pelat R dan S

Salam readers

Huhuhu, masa SRAICS dulu, Madi pelat huruf R, S dan kalimah Allah
Lepastu, kawan2 sekolah rendah ajar cara sebut kalimah Allah dengan betul.
Alhamdulillah, lama2 tu, dah tak pelat. Thanks kawan. Rindu dengan korang walaupun tak contact dah. =P

Tapi, masalahnya sekarang ni, Madi masih pelat R dan S. Masa nak sebut perkataan ni pun, memang tak yakin nak cakap. Kalau cakap pun, orang lain tak faham. Malu kut. Takde keyakinan diri sebab pelat.
Dah cuba banyak kali untuk hilangkan pelat ni, tapi tak boleh2 juga. Sedih giler hahaha!

So, siapa yang ada petua untuk hilangkan masalah ni, boleh beritahu tak? =D
Kut2 menjadi ke. Kalau menjadi, korang juga dapat pahala sebab menolong orang lain. Heheheh
Jangan lupa tinggalkan komen kalau korang ada petua. Terima kasih :)

Oh, yang ni Madi jumpa kat blog Miaduniaku

Caranya,..benamkan muka dalam air,..lepas tuu,..sebut rrrrrrrrrrrrr......buat lagi dan lagi....In Shaa Allah akan berhasil,..malah nak sebut huruf  'Ra' ..pun dah boleh...Penting sebut 'Ra' dengan betul sebab nanti nak baca Al-Quran,..tak lari maknanya ...!!
ATAU

  1. Menjalani terapi pertuturan (speech therapy) dengan syarat, memang tiada kelainan atau gangguan kesihatan lain yang boleh menyebabkan keadaan yang anda hadapi ini.
  2. Terapi ini merangkumi pergerakan nafas atau penyebutan huruf tertentu yang sukar bila dilakukan tanpa bantuan pakar kerana melibatkan koordinasi lidah dan bahagian lain di rongga mulut.
  3. Boleh juga dapatkan nasihat pakar terapi pertuturan.
Tapi ada je sesetengah artis yang pelat, contoh Lisa Surihani. Dia pelat R tapi petah je bercakap.
 Goodluck readers. Malas dah aku nak try petua2 ni sebab dah 2017 kut. Hahaha

Boleh rujuk kat sini: CLICK CLICK

1 comment:

  1. ku pon pelat s ngan r ... smpai skang xley elok.. huhu sedeyh

    ReplyDelete

Pecah kaca, pecah gelas,
sudah baca? Harap komen