HOME TIPS SKINCARE DRAMA DASHBOARD

Sunday, 27 January 2013

Petua Kecantikan [ Mitos vs Fakta]

Kadang2 kat internet or laman web ada bagi petua tentang kecantikan kan? But, aku pernah terfikir, "eh, betul ke?" Aku nak kongsikan apa yang aku baca kat majalah Yezz..

1) Mitos : air sejuk/ais baik utk mengecilkn pori muka
    Fakta : Ketika kita membasuh muka dgn air sejuk, pori akan mengecil secara automatik. Sama juga  time kita basuh dengan air suam, pori akn terbuka. But, keadaan tu hanya terjadi beberapa saat je. Jadi, buatlah rawatan muka scara teratur dan gunakan scrub or masker utk membantu buang sel mati korang..

2) Mitos : Menyikat rambut sekerap mungkin akn menguatkn rambut sihat.
    Fakta : Menyikat rambut scara kerap akan buat rmabut korang mudah putus dan kulit kepala akn berpotensi utk menjadi lebih berminyak.Rambut akn jadi tak kuat dan mudah gugur. Aku pun tak nak~

3) Mitos : Menjilat bibir mengekalkan kelembapan
   Fakta : No no! lapisan bibir akan kering ok? dan menyebabkan mudah terkoyak. kalau nak lembap, pakailah pelembap bibir..

4) Mitos : Ubat gigi dpt menghilangkan jerawat
    Fakta : Ubat gigi mengandungi menthol ( google sendiri ya) yg bersifat mengurangkn radang jerawat. Maksudnye, takdelah rasa sakit sangat kalau jerawat tu makin membesar. So, korang kena juka pakai ubat jerawat.. (yang ni aku pernah buat :p)

2 comments:

  1. Semua pernah buat,,sengaja dan tanpa sengaja..haha..nice entry :)

    ReplyDelete

Pecah kaca, pecah gelas,
sudah baca? Harap komen